“Birçok kasap kuzu satışını durdurdu”
Ülkemizde bayrama sayılı günler kala, ateş pahası olan kuzu eti fiyatının düşürülmesi için adım atıldı.
Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ile Kasaplar Birliği arasında “Küçükbaş Hayvancılıkta Tavan Fiyat Belirleme Protokolü’ imzalandı.
Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren protokole göre, kasaplara kuzu başına 800 TL teşvik verilecek, kuzu etinde ise tavan fiyat 550 TL olacak. Başbakan Ünal Üstel, kuzu etinde narh uygulamasında dengeleri gözettiklerini, daha farklı yöntemlerle de ette fiyat indirimi uygulanabileceğini, ancak bu yöntemi tercih etmelerinin en önemli nedenlerinden birinin hayvancıların desteklenmesi olduğunu söyledi.
Üstel yazılı açıklamasında, “Bayrama sayılı günler kala, kuzu eti fiyatında önemli bir indirim sağladık. Bizim insanımız, hassastır. Komşusu mangal yakamıyorsa, kendi de mangal yakmaktan çekinir. Halkımızı, pahalılık canavarına yutturmayacağız” ifadelerini kullandı.
Şenkaya: ‘Bayramda kuzu satmayacağız’ diyenler var
BAĞIMSIZ Gazete’nin haberine göre ; Kasaplar Birliği Asbaşkanı Raşit Şenkaya, protokolün yürürlüğe girmesiyle dün sabahtan itibaren kuzu etinin kilosunun 550 TL’den satılmaya başlandığını ifade etti.
Kasap dükkanları ile marketlerin kasap reyonlarının da denetlenmeye başlandığını dile getiren Şenkaya, protokolün süresinin 1 ay olduğuna dikkat çekti. Şenkaya, protokolün yürürlüğe girmesinin ardından özellikle Mağusa’daki birçok kasabın kuzu satışını durdurduğunu, çünkü kilosu 550 TL’ye düşürülen kuzu etinin “zararına” satıldığını belirtti.
Şenkaya, ülkedeki bazı marketler ile kasapların da “bayramda kuzu satmayacağız” dediğine dikkat çekti.
Kasapların kuzunun kilosunda maliyetinin 550 TL olduğunu, ancak devletin “kuzu başına 800 TL” teşvik vereceğine dikkat çeken Şenkaya, 13 bin TL’ye alınan bir hayvandan yüzde 5 kârla bu işin yürüyemeyeceğini vurguladı
. “Devlet bir aylığına bu sistemin denenmesini istedi” Şenkaya, devletin “bayram üstü insanların Güney Kıbrıs’a gitmemesi” için bir aylığına bu sistemin denenmesini istediğini, 1 aylık sürenin dolmasının ardından yeni bir değerlendirme yapılacağını söyledi.
Kuzu başına verilen desteğin artırılması gerektiğini, ancak kalıcı çözüm için “et ithaline” izin verilmesinin şart olduğunu belirten Şenkaya, “Bizim iddiamız, ülkede yeterli hayvan olmadığı yönünde… İnşallah hayvan sayımız yeterli olur ancak bu mümkün değil” diye konuştu. “Bir ayda 7 bin kuzu kesildi ama…” Et tüketimine de dikkat çeken Şenkaya, mezbahalarda bir ayda ortalama 7 bin civarında kuzu kesildiğini, ancak bu rakamın 14 binin üzerinde olması gerektiğini söyledi. Şenkaya, Hayvancılık Dairesi’nin şu anda piyasada 35 bin kuzu bulunduğunu söylediğini, ancak bunların kaçının “kesimlik” olduğunu kendilerinin bilmediğini ifade etti. Canlı kuzunun kilosunun şu anda 250 TL olduğunu, ancak bu rakamla Güney Kıbrıs’la rekabet etmelerinin mümkün olmadığına dikkat çeken Şenkaya, devletin verdiği teşvikin yeterli olmadığını kaydetti.
“Marketler de kuzuyu 550 TL’den satmak zorunda”
Marketlerin kasap reyonlarının da tıpkı kasap dükkanları gibi kuzu etini 550 TL’den satmak zorunda olduğunu vurgulayan Şenkaya, önceden kasaplarda 680 TL olan kuzunun marketlerde 730 TL’den satıldığını anımsattı. Şenkaya, marketlerin de artık eti işlenmemiş, yani kemikli olarak tartarak satması gerektiğini söyledi. Protokole hem hayvancıların hem de kasapların uyması gerektiğine dikkat çeken Şenkaya, hayvancının canlı kuzuyu en fazla 250 TL, kasapların ise etin kilosunu 550 TL’den satmasının kararlaştırıldığını belirtti. Şenkaya, bu protokole her iki tarafın da uyması gerektiğini ifade etti.
Bağımsız Gazete : https://www.bagimsiz.com/bircok-kasap-kuzu-satisini-durdurdu