Kıbrıs

“Hollanda’dan Kuzu Eti ve Donmuş Kıyma İthal Edilecek”

Başbakan Ünal Üstel, Diyalog Medya’ya verdiği röportajda, dar gelirli vatandaşlar için et fiyatlarını düşürmek amacıyla Hollanda’dan kuzu eti ve donmuş kıyma ithal edileceğini açıkladı.

İthal Et Fiyatları

Başbakan Üstel, bir yaşına kadar kemiksiz kuzu etinin kasaplarda kilosunun 400 TL, yüzde 10 yağlı dana kıymasının ise kilosunun 300 TL olacağını belirtti. Bu kararın et fiyatlarını aşağı çekmek amacıyla alındığını ve İspanya, Romanya, Hollanda’dan teklif alındıktan sonra Hollanda ile anlaşmaya varıldığını söyledi.

Yerli Üreticiye Destek

Üstel, yerli üreticiye destek kapsamında kuzu başına verilen teşvik miktarının 800 TL’den 1.100 TL’ye çıkarıldığını belirtti. Ayrıca, hayvancılara yem desteği de sağlanacağını ifade etti. Et ithalatının süreceğini ve bu karardan geri adım atılmayacağını vurguladı.

Mali ve Ekonomik İşbirliği Protokolü

Başbakan Üstel, hafta sonunda Ankara’ya giderek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile 2024-2025 Mali ve Ekonomik İşbirliği Protokolü üzerinde çalıştıklarını ve Türkiye’nin KKTC’ye 14 milyar Türk Lirası tutarında yardım yapacağını açıkladı. Bu yardımın içinde Güzelyurt Hastanesi’nin tamamlanması ve kablo ile elektrik projesinin başlatılmasına yönelik masrafların da yer aldığını kaydetti.

Narh Uygulaması ve Denetimler

Et fiyatlarının yüksekliği nedeniyle uygulamaya konulan narh kararının ardından, kasaplara kuzu başına 800 TL teşvik verilmiş ve yüzde 58 prim desteği sağlanmıştı. Buna rağmen kasapların mutlu olmadığını belirten Üstel, teşviki 1.100 TL’ye çıkardıklarını ifade etti. Uygulanan narh kararına uymayan 550 TL üzeri kuzu eti satan kasaplara ceza kesildiğini ve denetimlerin süreceğini belirtti.

Grev ve Denetim Süreci

Grev konusunda da açıklamalarda bulunan Üstel, “Biz grev taraftarı değiliz ama halkımızın ete ulaşması gerek. Önümüzde Kurban Bayramı var, insanlarımız kurban kesmek isteyecek. Bakanlar Kurulu bu kararı aldı ve Toprak Ürünleri Kurumu etin gelmesi için şirketlerle temas kurdu, bir hafta 10 gün içinde bu etler ülkeye gelecek. Bu süreçte denetimler de sürecek” dedi.

Etiket ve Levha Uygulaması

Başbakan Üstel, kasaplara yönelik denetimlerin süreceğini ve etlerin türüne dair etiket ve levha konulacağını belirtti. 550 TL üzeri et satan kasapların vatandaşlar tarafından Ekonomi Bakanlığı’na şikayet edilmesini istedi.

(diyalog gazetesi)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu