Kıbrıs

Hollanda’dan gelecek et için Hayvancılar ve Kasaplar endişeli!

Hollanda’dan getirilmesi planlanan ‘donmuş kıyma’, hayvan üreticilerini ve kasapları endişelendiriyor:

“Üretime darbe vurarak şov yapıyorlar”… Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, kendi ülkemizde yeteri kadar hayvan olduğunu, üreticinin sıkıntılarının ortada olduğunu kaydederek, dışarıdan et ithali yapılması durumunu, “hükümet üretime darbe vurarak, şov yapıyor.” ifadeleriyle özetledi.

“Talebimiz donmuş değil, taze kuzu karkastı”… Kasaplar Birliği Başkanı Raşit Şenkaya, taleplerinin hiçbir zaman donmuş et olmadığını, taze kuzu karkas olduğunu belirterek, ülkeye getirilmesi planlanan kuzunun çok talep göreceğini düşünmediğini aktardı. “Bu etin muadili et, Güney’de taze olarak var.” ifadeleriyle sözlerine devam eden Şenkaya, “bir kısım insan var Güney’e geçemez, buradaki yerli eti de pahalı diye tüketemez, belki onlar tercih eder. Denenmesi gerekir.” dedi.

Kıbrıs Gazetesi Emine Gül ÖZER‘in haberine göre;   Hollanda’dan kilosu 300 TL’ye ithal et getirmesine yönelik açıklamalar üzerine KIBRIS’a konuşan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, bu kararın buradaki üreticiyi baltalamak, mağdur etmek olduğu görüşünü savundu.

Naimoğulları, donmuş kıyma getirilmesine karşı çıktı, “300 Lira’ya ne eti getirecekler, içerisinde ne olacak, vatandaşı zehirlemek mi istiyorlar?” ifadelerini kullanarak duruma tepki gösterdi.

“Buradaki hayvancı hiçe sayılıyor.” şeklinde konuşmasına devam eden Naimoğulları, “hayvancının sıkıntıları önemsenmiyor, dışarıdan ne olduğu belli olmayan etler getirilmek isteniliyor.” dedi.

Kasaplar Birliği Başkanı Raşit Şenkaya, taleplerinin hiçbir zaman donmuş et olmadığı vurgusunu yaparak, “Talebimiz, sadece kuzu, taze karkastı.” şeklinde konuştu.

Gelecekse de buna karşı olmadıklarını aktaran Şenkaya, “bizler de satmayı deneriz, kasaplar üzerinden de satılmasını isteriz.” ifadelerini kullanarak, donmuş kıyma konusunda tedirginliklerinin olduğunu vurguladı.

Şenkaya, kıyma konusunda endişeliyiz. Donmuş kıyma ürünlerinin, kasaplarda ya da marketler de satılması yasak bu ülkede. Sebep olarak da, ‘içine ne konduğu belli olmaz’ gösterildi.” dedi.

Naimoğulları: Hükümetin bütün derdi, üreticiyi mağdur etmek

   İthal et çıkmazına karşı, hükümetle bir anlaşma sağlanmadığını kaydeden Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, bu anlaşmazlık üzerine eyleme gideceklerini kaydederek, “Pazartesi eyleme gidiyoruz. Hükümet ‘Hollanda’dan donmuş kıyma getireceğim’ diye açıklama yapıyor. Bütün dertleri buradaki üreticiyi mağdur etmek. Amaç ne? Bugün ülkede yeteri kadar hayvan var, hayvan eksiğimiz yok, inadına donmuş kıyma getireceğiz diyorlar. Hiçbir dönemde böyle bir şey olmadı. Donmuş kıymayı bir tek oteller kullanabilir veya lahmacunda kullanılır. Halkın ya da kasapların talebi de donmuş kıyma değil ki. Bu hükümet kime bunu getirmek için çaba sarf ediyor, amaçları ne? Başbakan “300 Lira’ya kıyma getireceğiz” diye açıklama yapıyor. Ne kıyması getireceksiniz 300 Lira’ya? Halkı mı zehirleyeceksiniz burada? Bugün 300 liralık kıyma girmesi için, nereden geldiği, ne kıyması olduğu, kimin getirdiği her şey önemli.” ifadelerini kullandı.

“Hayvancı halkı düşünmüyormuş algısı yaratılıyor”

“Ben devlet olsam her haneye her ay 10 kilo et veririm. Hayat pahalılığı verilmez, asgari ücret yükselmez. Tek dertleri et oldu. Tek sorun bu mu? Sizin tek derdiniz et mi? Hayvancıyı üreticiyi mağdur etmeye çalışıyorsunuz.” ifadelerini kullanarak konuşmasına devam eden Naimoğulları, “Hayvancının derdi belli, sıkıntıları ortada, ürettiği etin, hayvanın maliyeti de ortadadır. Bunlarda tutmuş ısrarla ne eti bile olduğu belli olmadan et getireceğiz, kuzu eti getireceğiz diyor. Nereden olursa olsun, ucuza getirelim diyorlar. Buradaki hayvancı hiçe sayılıyor. Bu ülkedeki hayvancı önemsenmiyor. Böyle bir zihniyet olmuş. Biz Pazartesi eyleme gidiyoruz. Araçlı eylem yapacağız, bu konuda gerekli hazırlıkları yapıyoruz. Çok güçlü bir eylem olacak. Bugün sendikalar, Hür-iş, El-Sen gibi birçok örgüt hayvancılar birliğine destek verdi. Biz bu halkı düşünüyoruz, sanki biz düşünmüyoruz da devlet düşünüyormuş gibi algı yaratmaya çalışıyorlar. Üretime darbe vurarak, şov yapmayacaksınız. Sayın Başbakan herhalde kurultay hazırlığı yapıyor, o yüzden hayvancıyı ortaya koyarak bunları yapıyor.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Şenkaya: Kıyma konusunda endişeliyiz

Karkas etle ilgili gelişmeleri takip ettiklerini ve kısa süre içerisinde karkasla ilgili sonuçlandırmaların olabileceğini aktaran Kasaplar Birliği Başkanı Raşit Şenkaya ise, donmuş kıymayla ilgili endişeleri olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

Haberin devamı …https://kibrisgazetesi.com/hayvan-ureticileri-ve-kasaplar-icine-ne-kondugu-belli-olmaz/

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu