Norveç, İrlanda ve İspanya Filistin’i tanıyacağını duyurdu
Norveç, İrlanda ve İspanya, önümüzdeki günlerde Filistin devletini tanıyacaklarını ilan etti
Norveç, İrlanda ve İspanya, Filistin devletini tanıyacaklarını açıkladı. Tel Aviv, Norveç ve İrlanda’daki büyükelçilerini geri çağırdı.
İlk olarak Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store “Tanıma olmazsa Orta Doğu’da barış olamaz” dedi.
Geçtiğimiz haftalarda birçok Avrupa Birliği ülkesi, bölgede kalıcı barış için iki devletli bir çözümün şart olduğunu savunarak tanıma kararı alacaklarını belirtmişti.
Norveç hükümeti Filistin’i, uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs’ta tanıyacağını duyurdu.
Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Norveç hükümeti, Norveç’in Filistin’i bir devlet olarak tanımasına karar verdi.” dedi.
Hem İsraillilere hem de Filistinlilere siyasi çözüm sunan tek alternatifi canlı tutmaları gerektiğini belirten Store, bunun, “yan yana, barış ve güvenlik içinde yaşayan iki devlet” olduğunun altını çizdi.
Hükümetten yapılan açıklamada, Norveç’in iki devletli çözümü desteklediği ve ilerletmeye çalıştığı vurgulanarak Filistin’in bir devlet olarak tanınmasının, Norveç’in, Orta Doğu’daki çatışmaya kalıcı bir çözümün sadece iki devletli bir çözüm yoluyla sağlanabileceği yönündeki uzun süredir devam eden tutumunu vurguladığı bildirildi.
Açıklamada, Filistin’in, Avrupa’daki benzer görüşe sahip ülkelerle eş zamanlı olarak, uluslararası hukuka ve ilgili BMGK kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs’ta tanınacağı belirtildi.
Bu gelişme 1993 yılında imzalanan ilk Oslo anlaşmasının üzerinden 30 yıldan fazla bir süre geçtikten sonra gerçekleşti. Norveç hükümeti o tarihten bu yana “Filistinlilerin iki devletli çözüme doğru önemli adımlar attığını” söyledi.
Norveç hükümeti, “Gazze’deki savaş ve Batı Şeria’daki yasadışı yerleşimlerin sürekli genişlemesi, Filistin’deki durumun on yıllardır olduğundan daha zor olduğu anlamına geliyor” dedi.