Kıbrıs Forumu 2024’te Kıbrıs’ın ekonomik, sosyal ve siyasi geleceğini şekillendiren konular tartışıldı.
3 – 4 Ekim tarihleri ararsında yer alan Forum, Elefteria (Özgürlük) Meydanı’ndaki Lefkoşa Eski Belediye Binası ve ara bölgedeki Ledra Palace Oteli’nde iki günlük yoğun bir programla tamamlandı.
Etkinlik, yerel ve uluslararası uzmanlar, siyasetçiler, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini bir araya getirerek, bölgesel işbirliği ve sürdürülebilir kalkınma konularında önemli diyaloglara sahne oldu.
HARMANCI VE PROUNTZOS’DAN DAHA FAZLA GEÇİŞ NOKTASI AÇILMASI ÇAĞRISI
Forumun açılışında, Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis, Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi Başkanı Annita Demetriou ve BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart’ın ardından, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ve Lefkoşa Belediyesi Başkanı Charalambos Prountzos yan yana kürsüye çıkarak, iki toplumlu iş birliği ve barış projeleri üzerine ortak bir konuşma yaptı.
Harmancı, Kıbrıs sorununun iki toplumun da hâlâ temel meselesi olduğunu vurguladı ve güvenlik anlayışının yeniden tanımlanması gerektiğine dikkat çekti. İki belediye başkanı, Lefkoşa’da daha fazla geçiş noktası açılması ve ortak projelerle iki toplumu daha da yakınlaştırma kararlılıklarını ifade etti.
Müzakere Panelleri:
Kıbrıs sorunu müzakereleri ile ilgili düzenlenen panele, Menelaos Menelaou, Andreas Mavroyiannis, Özdil Nami, İpek Borman ve Rally Papageorgiou katıldı. Panelde, Kıbrıs sorununun çözümü için müzakerelerdeki gelişmeler ve Crans Montana süreci konusunda kısa ve öz bir değerlendirme sunuldu. GLOPOL (Global Politikalar Merkezi) ise bilgi sağlayıcı olarak bu panele destek sağladı.
Enerji Güvenliği Panelleri:
Forumda enerji güvenliği üzerine iki önemli panel düzenlendi. İlk panelde, Fikri Toros, Paris Fokaides, Mitat Çelikpala, Harry Tzimitras, ve Asya Beyaz’ın katılımıyla Doğu Akdeniz’in enerji kaynaklarının kullanımı ve bölgedeki güvenlik sorunları tartışıldı.
İkinci panel de ise, Kıbrıs’ın Amerikan Büyükelçisi Julie Fisher, Birleşik Krallık Yüksek Komiseri İrfan Siddiq, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi’nden Angelina Eichhorst, George Kremlis ve Chatham House’dan Dimitrios Cavouras yer aldı.
Bu panellerde, Doğu Akdeniz’in Avrupa-Atlantik güvenliği içindeki stratejik önemi masaya yatırıldı. PRIO Kıbrıs ve Oxford Üniversitesindeki Doğu Akdeniz Programı bu panellere destek sağlayan kuruluşlar arasında yer aldı.
İŞ DÜNYASINDAKİ ORTAKLIKLARIN POTANSİYELİ VE ADANIN EKONOMİK GELİŞİMİ TARTIŞILDI
İki Toplumlu İş Birliği Panelleri:
Kıbrıs’taki iki toplum arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi ve ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesi amacıyla gerçekleştirilen “İki Toplumlu İş birliği: Geçmiş, Bugün ve Gelecek” başlıklı panelde, Mustafa Ergüven, Stefan Simosas ve Andreas Andreou önemli konuşmalar yaptı. Panelde, Kıbrıs’ın iki toplumlu ekonomik projeleriyle ilgili olarak geçmişteki başarılar ve gelecekteki potansiyel fırsatlar tartışıldı. Paneldeki konuşmacılar, iş dünyasında ortaklıkların artırılmasının Kıbrıs’ın ekonomik gelişimine ve toplumsal barışa yapacağı katkıları ele aldılar.
İlaveten 21. Yüzyılda Hizmet Tabanlı Dijitalleştirilmiş Bir Ekonomi Olarak Kıbrıs isimli panelde, Kemal Baykallı, Ali Tüzünkan, Michalis Strouthos, Mustafa Besim ve Dünya Bankası Güney Avrupa Program Yöneticisi Annely Madeleen Koudstaal Avrupa Birliği’nin Dijital Avrupa politikasının Kıbrıs’a nasıl uyarlanabileceği üzerine değerlendirmelerde bulundular.
HİZMET ODAKLI DİJİTAL BİR EKONOMİYE GEÇİŞ SÜRECİ
Panelde, dijitalleşmenin hem Kıbrıslı Rum hem de Kıbrıslı Türk toplumlarına getirdiği zorluklar ve fırsatlar ele alındı. Kıbrıs’ın hizmet odaklı dijital bir ekonomiye geçiş süreci, her iki toplumun da bu dönüşümden nasıl faydalanabileceği ve bu sürecin iki toplumu bir araya getirerek ortak çözümler üretme potansiyeli üzerinde duruldu.
Gençlik Paneli:
Gençlerin barış ve işbirliği süreçlerine katılımını tartışan “United Youth of Cyprus” başlıklı panel, iki toplumlu gençlerin birlikte iş yapma ve barış sürecine katkı sağlama olanaklarını ele aldı. Eylül Tuna, Christos Andreou ve Maria Erotokritou gibi genç temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen panel, gençlerin barış inşasında oynayacağı rolün altını çizdi ve Kıbrıs’ın geleceğine yönelik çözüm önerilerini masaya yatırdı. Panelin moderatörlüğünü Maria Zeniou ve Erbay Akansoy üstlendi.
Bu yıl forum kapsamında verilen Barış ve Demokrasi Ödülleri, iki toplumlu iş birliğine yaptıkları katkılardan dolayı Özker Özgür ve Lena Meladiou’ya takdim edildi. Ödüller, Kıbrıs’ın barış sürecine yönelik çabaların önemini vurguladı.