Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kanal T’de Nazar Erişkin’in sunduğu Güne Dair programına katıldı. Erhürman, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın New York’ta katıldığı gayri resmi yemeği değerlendirerek, sürecin iyimserliğe tamamen kapalı olmadığını ancak çok büyük beklentiler de taşımamak gerektiğini belirtti.
New York’ta gerçekleşen gayri resmi yemeğin ardından Kıbrıs sorununda kapsamlı bir çözüm beklemenin gerçekçi olmadığını ifade eden Erhürman, “Yemekten kapsamlı çözüme ilişkin bir sonuç çıkacağını düşünmek mucize beklemek olurdu. Ancak bu süreçte diyaloğun tamamen kopmaması önemliydi” dedi. Erhürman, tarafların görüşmeye açık kalmasının ve arka kapı diplomasisinin devam etmesinin sürecin olumlu tarafları olduğunu vurguladı.
Kıbrıs’taki liderlerin adada yeniden bir araya geleceğini belirten Erhürman, Haspolat sınır kapısının açılması konusunun da gündeme gelebileceğini söyledi. Erhürman, bu sürecin Kıbrıs’ta diplomasi ve diyalog için bir fırsat sunduğunu ancak kapsamlı bir çözüme ulaşmanın şu an için mümkün görünmediğini kaydetti.
TÜRKİYE-YUNANİSTAN İLİŞKİLERİNDE OLUMLU SİNYALLER
Erhürman, Türkiye ile Yunanistan arasındaki olumlu mesajların da dikkat çekici olduğunu belirterek, “Yıllanmış sorunlar konusunda Türkiye ve Yunanistan’ın bazı olumlu açıklamalar yapması önemli. İlişkilerin iyiye gitmesi Kıbrıs sorununu da etkileyebilir” dedi. Ayrıca, Türkiye ve Yunanistan’ın görüşmelerde masada olmalarının sürecin gidişatını etkileyebileceğini belirtti.
New York’ta 4+1 veya 5+1 formatında yapılacak görüşmelerin geleceği hakkında da değerlendirmelerde bulunan Erhürman, enerji ve hidrokarbon konularının da bu masada ele alınabileceğini belirtti. Erhürman, “4+1 veya 5+1 masasına bırakılacak konular arasında enerji başlıkları da yer alabilir. Ancak bunun şekilleneceği süreç diyalogun devam etmesine bağlı” diye konuştu.
“FEDERASYON ÇÖZÜMÜ BM KARARLARINA DAYALIDIR”
CTP’nin iki toplumlu federasyonu desteklediğini hatırlatan Erhürman, çözümün BM Güvenlik Konseyi kararlarına göre şekillenmesi gerektiğini belirtti. “Biz çözümü istiyoruz. Çözümün formülü de BM Güvenlik Konseyi kararlarına göre iki toplumlu federasyon olacaktır” diyerek Kıbrıs sorununun çözümüne dair temel duruşlarını yineledi.