Turizm Bakanlığı Müsteşarı Serhan Aktunç, KIBRIS TV canlı yayınında “Güney Kıbrıs’ın turizm bütçesi 69 milyon Euro, KKTC’nin 9 milyon Euro” diyerek önemli bir mesaj verdi
Kıbrıs Gazetesi’nden Öykü KENDİR’in haberine göre ; Başbakan Yardımcısı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Serhan Aktunç, KIBRIS TV ekranlarında yayınlanan ve Elif Şen Çatal’ın hazırlayıp sunduğu ‘Gün Ortası’ adlı programa katılarak, turizme ilişkin önemli açıklamalar yaptı.
Ülkemizin de katıldığı Londra Fuarı’nın Avrupa’nın en büyük fuarlarından bir tanesi olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Serhan Aktunç, tanıtım ve reklamın çok önemli olduğunun altını çizdi.
Aktunç, Kuzey Kıbrıs’ın son iki senedir özellikle stant ve katılımcı açısından Londra Fuarı’na oldukça iyi bir şekilde katıldığını belirterek, geri dönüşlerin sevindirici olduğunu kaydetti.
Turizm Bakanı Müsteşarı Aktunç, “Daha kaliteli görsel açısından insanları daha fazla cezbedecek yatırımlar yapmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Güney’in turizm bütçesi 69 milyon Euro, Kuzey’in 8-9 milyon Euro…
Planlamalar Dairesi’nden bazı verilere dikkat çeken Aktunç, Güney Kıbrıs’ın 2025 yılında turizm bütçesinin yaklaşık 69 milyon Euro olduğunu, Kuzey Kıbrıs’ın ise 8-9 milyon Euro olduğunu belirtti.
Aktunç, “Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez” ifadelerine yer vererek, turizmin cari açığının yüzde 60 ile 65’ini kapattığını kaydetti.
Cari açığın kapanmasında eğitimin de yüzde 30 civarında katkıda bulunduğunu dile getiren Aktunç, “Ben eğitimi de turizm olarak görüyorum. Bu iki önemli sektör hemen hemen cari açığımızın tamamını kapatıyor. Ama maalesef gerekli desteği, gerekli bütçeyi alamıyoruz. Kamu maliyesinin sıkışıklığından dolayı turizme gerekli yatırımlar yapılmıyor.” açıklamasını yaptı.
Aktunç, şu anda turizm bütçesinin Euro bazında en yüksek bütçe olduğunu da ifade etti.
Charter seferlere teşvik
“Ülkemizi tanıtmak için canla başla uğraşıyoruz.” diyen Serhan Aktunç, uçak bileti fiyatlarına da dikkat çekti.
Aktunç, “2025’te başlatacağımız planlarımız var. Ocak ayından itibaren Avrupa’dan gelecek olan bütün charter uçaklara teşvik veriyoruz. Bu da Avrupa’dan gelişlerimize bir motive edici olacak. Kişi başına 30-35 Euro’luk bir teşvik vereceğiz. Rum tarafı yaklaşık 50 Euro veriyor, biz kendi bütçemizle bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. 1 Ocak’tan itibaren başlayacak.” dedi.
Aktunç, “Turizmimizi Güney Kıbrıs’ın inisiyatifine bırakmamız gerekiyor. Charter seferlerine vereceğimiz teşviği 2025’ten sonra da peyderpey yükseltmek istiyoruz.” açıklamasını yaptı.
“Uçak fiyatlarının yüksek olması bizim için engel.” ifadelerini kullanan Aktunç, açıklamasına ise şöyle devam etti:
“Sadece bu konu Turizm Bakanlığı’nın çözebileceği bir konu değil, bunun bir devlet projesi olması gerek. Herkes tarafından desteklenmesi gerekir.”
“THY ile görüşmeler Cumhurbaşkanlığı düzeyinde olmalı”
İç hat konusuna işaret eden Serhan Aktunç, “Bununla ilgili biz birçok kez Ankara’ya gittik. Maalesef Türk Hava Yolları bu konuda pek geri adım atmıyor. Elinde olduğu fiyatlardan daha aşağı düşme konusunu kabul etmiyor. Düşerse de sübvanse edilmesi gerektiğini söylüyor.” dedi.
Aktunç, THY ile yapılacak görüşmelerin Cumhurbaşkanlığı düzeyinde olması gerektiğini de vurgulayarak, baskı yapılması gerektiğini söyledi.
Milli bir hava yolu kurulmasının özellikle iç hatları olmayan bir hava yolu şirketinin çok fizibil olmasının mümkün olmadığını da kaydeden Aktunç, “Rum tarafının da şu anda milli bir hava yolu yoktur. Biz bir milli hava yolu kuracaksa, fiyatları düzenleyici bir hava yolu olacak ise hava yolunun devlet tarafından desteklenmesi gerekiyor. Desteklenmezse hayatta kalması imkansızdır. Devletin buna bir bütçe ayırması gerek.” dedi.
Aktunç, yeni bir hava yolu şirketi olan SunExpress’in İzmir’den ülkemize seferler düzenlediği ve Antalya’dan da başlayacağını belirtti.
“Müzakere masasında bizi yıpratmak istiyorlar”
Güney Kıbrıs’ın ekonomik olarak KKTC’yi sıkıştırmaya çalıştığını da aktaran Aktunç, “Müzakere masasında bizi yıpratmak istiyorlar. Bunu da çok iyi yapıyorlar.” dedi ve Alman tur şirketi ile emlaktaki tutuklamalara dikkat çekti.
Aktunç, Güney Kıbrıs’ın oyunlarına karşı Türkiye ile hareket edilmesinin önemine vurgu yaptı.
“Turizmin siyasetin üstünde olması gerekir”
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda yaşanan tartışmalara ve bütçe görüşmelerinin hâlâ başlayamamasına işaret eden Aktunç, şöyle devam etti:
“Önümüzdeki hafta bütçenin komitede görüşülmesi gerekir. 14-17 Kasım tarihlerinde de Ankara’da fuarımız var. İstanbul, Ankara ve İzmir fuarları çok önemli. Ben mesela bütçe görüşmelerinin ne gün olduğunu bilmiyorum. Ankara Fuarı’na katılabilecek miyim bilmiyorum. Turizmin siyasetin üstünde olması gerekir. Burada muhalefetin ülkeye de zarar verdiklerini göremediklerini düşünüyorum. Biz her bütçe görüşmelerine katıldığımız da muhalefetin bize eleştirisi ‘planınız yok’ şeklinde oluyordu. Biz şu anda Turizm Master Planını başlattık ve 2034 yılını planlıyoruz.”
Küçük otellere teşvik
Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Serhan Aktunç, küçük otellere can suyu olacak şekilde teşvikler vereceklerini belirterek, Mart ayında iki taksit olacak şekilde ödemelerin başlayacağını duyurdu.
Kiralıklar kontrol altına alınıyor
Serhan Aktunç, turistlerin günlük ev kiralamaları ile turistik konaklama tesislerinin yasayla kontrol altına alınacağını ve vergilendirme yapılacağını söyledi.
Aktunç, vergiden elde edilecek olan gelirin büyük bir kısmını Maliye’nin alacağını, geri kalan için ise Turizm Planlama Dairesi’nde bir kalem oluşturulacağı ve buradan gelen vergilerin küçük oteller için kullanılacağını da kaydetti.
Aktunç, sisteme dahil olmayan tesislerin tespit edilerek, ağır para cezaları kesileceğini de sözlerine ekledi.
(KIBRIS)