Aktunç: Turistik Konut Yasası İle Haksız Kazanç ve Kayıt Dışılık Son Bulacak
Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Serhan Aktunç, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklama ile son dönemdeki eleştirilere yanıt verdi. Aktunç, eleştirilerin yapıcı olması gerektiğine vurgu yaparken, yapılan çalışmaların öneminin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.
Aktunç, hükümet döneminde gerçekleştirilen projeleri ve yasa çalışmaları anlatan açıklamasında, “Ne kadar üzücü, ne kadar büyük bir öfke içerisindeyiz… İyi yapılan işler o kadar önemsizleştiriliyor ki, herhangi birinin yaptığı eleştirisel bir paylaşım, o kişinin ‘istediği olmadığından’ veya kişisel nefretinden, veya gerçekleri bilmediğinden, veya konuya hakim olmadığından dolayı yaptığını düşünmeden, inanılmaz destek ve nefret söylemleri ile büyütüyoruz…” ifadelerini kullandı.
Aktunç’un açıklaması şöyle:
Biraz uzun bir yazı oldu ama hem kendimizi ifade etme hem de birbirimizi daha iyi anlama ihtiyacı duyduğumuzu düşünüyorum…
Bayramda yazdım esasında bu yazıyı ama Bayramda kimseyi sıkmak istemediğimden şimdi yayınlamak istedim…
Ne kadar üzücü, ne kadar büyük bir öfke içerisindeyiz….
İyi yapılan işler o kadar önemsizleştiriliyor ki, herhangi birinin yaptığı eleştirisel bir paylaşım, o kişinin “istediği olmadığından” veya kişisel nefretinden, veya gerçekleri bilmediğinden, veya konuya hakim olmadığından dolayı yaptığını düşünmeden, inanılmaz destek ve nefret söylemleri ile büyütüyoruz…
Yapıcı eleştirilerin de başımızın üstünde yeri var, bunu da söylemeden geçmeyim…
İşin kötüsü ve vahim olanı, bunu muhalif kişiler, siyasiler de mutlu mutlu izliyorlar. Düşünemiyorlar doğru yapan, iyi yapan, ülkesi için iyi bişey yapanı desteklemezsek, birbirimize sahip çıkmazsak, gün gelecek sahip çıkacak insanımız da ülkemiz de kalmayacak…
Yönetemezsek, doğru yapanları hangi partiden olursa olsun, hangi siyasi görüşü olursa olsun, birazcık olsun takdir etmezsek, gün gelecek tamamen yönetilecek ve yönetecek bir ülkemiz olmayacak…
Yazık ediyoruz birbirimize, sırf eleştirip, altına yazılan yorumlarla haz alıyoruz.
Çok güzel bir cümle var, “doğa boşluk kabul etmez” biz takdir etmeyi öğrenmezsek, birileri o boşlukları dolduracak ve çok üzülecek duruma geleceğiz…
UBP CTP DP YDP HP TDP hepsi de yıllarca hükümette oldular, hangisi zamanında aşağıdaki işler ve yasalar yapıldı, biraz düşünelim…
Antik Liman, tüm hükümetlerin, Turizm Bakanlarının 1. Sıradaki icraatıydı, hiçbiri yapamadı, şimdiki hükümet ve Bakanlığımıza nasip oldu. Aksilikler oldu, gecikmeler oldu fakat şimdi eleştirenler de dahil, ne kadar güzel ne kadar doğru bir iş olduğunu söylüyor…
Devlet Tiyatrosu, sanata, kültüre “Sözde” çok önem veren birçok parti, hükümette oldu yıllarca. 20 seneyi aşan süredir yanan Tiyatro Binasını tekrardan hayata döndürmek için ne yaptılar? o da bize nasip oluyor…
Anıt Mezar, birçok hükümet geldi, yetki kargaşası oldu, ama o da bize nasip oldu çok şükür…
Turizm Master Planı, 2 senedir tüm bütçe görüşmelerinde muhalefet partileri, planınız yok derdi, ona da başladık ve yasalaştırıp, “ülke turizminin anayasası” haline getireceğiz, kimse yapamadı, yine bize nasip oluyor…
ADA Kıbrıs, yepyeni bir kampanya, İngiltere’de başladı, Türkiye için de, Kıbrıs’ın Türkiye pazarında imajının yeniden konumlandırılması, Türkiye’deki hedef kitlenin Kıbrıs ziyaret motivasyonunun çeşitlendirilmesi ve talebin artırılması için hazırlanan bir kampanya. Yeni bir marka kimliği yaratıyoruz…
Gelişim Yasası, çoğu kişi ne olduğunu bile bilmez, ama eleştirmeyi bilirler. Otel yatak sayılarını, bilimsel veriler ile, “Taşıma kapasitesi” ile hesaplayarak belirliyoruz. Kafadan değil bilimsel olarak, altını çizeyim. Her bölgemiz için ayrı ayrı çalıştık, o da meclise gidiyor, revize edilecek, bu da bizim zamanımızda oluyor…
Turistik Konut yasası, tüm dünyada, özellikle de Akdeniz çanağındaki tüm ülkelerin karşı karşıya olduğu bir sorun. Ülkelere girişler çoğaldı fakat otellerde konaklama azaldı. Bazı kişiler haksız kazanç elde ediyorlar, aynı zamanda kamu maliyesi gerekli kazancı alamıyor. Turizm bakanlığı da, istatiksel veriye ulaşamıyor. Hepsini bu yasa ile kontrol altına alacağız, kayıt altına girmeyenler de, ağır cezalar alacak, bunu da biz yapıyoruz…
SAİS, çoğu kişi bilmez, Sürekli Atık İzleme Sistemi, yani denize arıtılmış su deşarjı olan otelleri izliyoruz ve anında müdahale ediyoruz, bunu da biz yaptık…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı olan Maden Tetkik Arama (MTA) ve Bakanlığımıza bağlı Jeoloji ve Maden Dairesi arasında imzalanan protokol kapsamında BİR İLK imza atılarak adanın depremselliği araştırılıp, fay haritası hazırlanmıştır…
Çalışmalar rapor yazımı aşamasına gelmiştir. Nihai rapor hazırlandıktan sonra çıkan sonuçlar ilgili paydaşlarla paylaşılacak ve Gerekli düzenlemeler yapılacaktır…
Bunların hepsi ve daha çok ama çok daha fazlası şu andaki hükümet ve Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre bakanlığı tarafından yapıldı ve yapılıyor…
Tek isteğimiz bunları bilerek hareket edilmesi, eleştiri yapılması. Mutlaka eksikliğimiz vardır, daha iyisi için de uğraşıyoruz…
Kimsenin yapmadığını yapanlarla, cesaret bile edemeyip, aklına bile getirmeyip, sadece eleştiri yapanları da unutmayın lütfen…
Yukarıda sadece bazılarını yazdığım projeler, yasalar, ülkemiz için “önemsizleştirilemeyecek” kadar önemli çalışmalar, şimdi değil belki ama önümüzdeki dönemde ülke ekonomisine katkılarını çok yakından hissedeceğiz…
Tüm paydaşlar, STK’lar, üniversiteler ve gerekli tüm kuruluşlar ile beraber çalışarak, ülke ekonomisini ve özellikle de özel sektörü güçlendirecek adımlar bunlar…
Toplumun refahının yükselmesini sağlayacak girişimler bunlar…
Tek isteğimiz biraz takdir, yazımın başında da dediğim gibi, yapıcı eleştiri başımızın üstünde yeri var, ama yapılanlara da sahip çıkalım…
Birbirimize sahip çıkalım, eleştiri yaptığımız gibi doğru yapanları da desteklemekten çekinmeyelim…