KıbrısManşet

Arıklı: Kamu-özel iş birliği için ihaleye çıkıyoruz

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, limanların özelleştirilmesi için sürecin çalıştığını kaydetti, Girne Limanı’nda sona gelindiğini açıkladı.

Bakan Arıklı, “Girne Limanı bir turizm limanı haline gelmelidir. Özelleştirme için son noktaya gelindi. Zannediyorum ki bu ay içerisinde özelleştirme ihalesine çıkabileceğiz.” dedi.

Kıbrıs Gazetesi’nden Öykü KENDİR’in haberine göre ;Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, KIBRIS TV’de yayınlanan ve Hasan Hastürer’in hazırlayıp sunduğu ‘Taşlar Dökülürken’ adlı programa katılarak, gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, demokratik parlamenter sisteminin artık sonunun geldiğini kabul etmesi gerektiğini vurgulayarak, mutlak süratte başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini kaydetti.

Bakan Arıklı, “Rüşvetten, suiistimalden ziyade burada küçük toplum olmamız nedeniyle hatır gönül, partizanlık, adam kayırma hat safhada. Siz yapmadığınızda da tabanınız sizi suçluyor.” açıklamasını yaptı.

“1974’ten sonra kurulan bu iç statüko devletin altını kemiriyor”

“Buradaki sistem, kurulu düzen yanlış kurulmuş ve yanlış devam ediyor.” ifadelerini kullanan Arıklı, şöyle devam etti:

“Bu da halkın aidiyet duygusunu ciddi şekilde zayıflatıyor. 1974’ten sonra kurulan bu iç statüko devletin altını kemiriyor, halkın devlete olan bağlılığını giderek zayıflatıyor ve en önemlisi kimlik sorgulamasını da beraberinde getiriyor. Birçok genç “Türklükle Rumluk arasında ne fark var; ha o olmuş ha bu” diyor. Buse’yle ilgili yapılan yorumları bir okuyun. Ben bazen bakıyorum, o yorumları yapanların çoğu genç… Giderek bu konuda zemin kaybediyoruz. Çare nedir diye Ankara’da da bana zaman zaman sorarlar. Bu işlediğini zannettiğimiz demokratik parlamenter sistemin artık sonunun geldiğini kabul ederek, mutlak süratte başkanlık sistemine geçmeliyiz.”

“Eksiklik siyasi irade”

Bakan Arıklı, Başkanlık sistemine geçilmesinin çok şeyi değiştireceğinin altını çizerek, örnekler verdi.

Arıklı, “Ben dağ yolunu kullanarak Girne’ye her gün giderken sıkıntı çekiyorum. Vatandaş o sıkıntıların sebebini bilmiyor, bilmek zorunda değil. Vatandaş neticeye bakıyor. Senin sunduğun, senin ileri sürdüğün sebepler vatandaşı ilgilendirmiyor. Vatandaşlara sebepleri istediğin kadar anlat, vatandaş bahanelerle ilgilenmiyor. Eksiklik, siyasi iradedir.” dedi.

“Türkiye, KKTC’ye deniz üssü kurmalıdır”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin KKTC’ye ‘deniz üssü kurması’ gerektiği yönündeki açıklamasının altını bir kez daha çizdi.

Bakan Arıklı, “Güney Kıbrıs önüne gelen devletle savunma iş birliği anlaşmaları yapıyor, Türkiye’nin burada sürekli konuşlanacak bir deniz üssüne sahip olması siyasi açıdan önemli olduğu kadar psikolojik açıdan çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Erhan Arıklı, Türkiye’nin neden bu zamana kadar KKTC’ye bir deniz üssü kurmadığı yönündeki soruya ise, “Belki de eşref vaktini bekliyorlardı.” yanıtını verdi.

Bakan Arıklı, “Karşı taraf bir adım attığında bizim de bir karşı adım atmamız gerekiyor; kös kös oturmamalıyız.” dedi.

“Karayolları bütçesinde asla pazarlık yapmayacağız”

Ulaştırma Bakanı Arıklı, Maliye Bakanı Özdemir Berova’dan ricasını programda dile getirdi. Arıklı, “Maliye Bakanı’na rica ettim; 4.5G ihalesini becerdim ve bütçeye yaklaşık 1 buçuk milyar lira civarında ekstradan para girmesini sağladım. O paranın bir miktarını bana verseydin en azından 4’te 1’ini… Ben bütün yolları aydınlatabilirdim. Şimdi 2G-3G’yle ilgili bir ihale yapacağım, oradan da yaklaşık 10 milyon dolar civarında bir para gelecek. En azından Kuzey Çevre Yolu ile diğer çemberleri aydınlatabilirim. Bana verilen cevap; “bütçede ciddi açık var, o parayı sana veremeyiz.” Ben de kusura bakmayın bu ihaleyi yapmam o zaman dedim.” ifadelerine yer verdi.

Vatandaşların seyrüsefer ödemelerine dikkat çeken Bakan Arıklı, “Vatandaşlar bu paraları sana ‘sen ek mesai ödeyesin, hayvancılar kapıları kırdığında para ödeyesin, DAÜ yıllarca hoyratça yönetildi diye 1 buçuk milyar lira aktarasın’ diye vermedi. Yolları yapılsın diye veriyor.” dedi.

Bakan Arıklı, Karayolları Dairesi’nin 2025 bütçesinde asla pazarlık yapmayacaklarının altını da çizerek, aksi takdirde çok ciddi sonuçları olacağını kaydetti.

“Bütçede tuvalet kağıdı alacak para yoksa yatırım yapılamaz”

Arıklı, limanların durumunun çok kötü olduğunu da vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Bütçemizde tuvalet kağıdı alacak dahi para bulamıyorsak, yüz milyon liralık o yatırımı yapmamız mümkün değil. O zaman ne yapacaksınız; bütün dünyanın yaptığını yapacaksınız. Kamu-özel iş birliğiyle oradaki yapılanmanın önünü açacaksınız. “Hayır, o devletin malıdır, dokundurmayız” diyorlar. Ya arkadaşım hep söylüyorum; Annan Planı’nı kabul etseydik, Avrupa Birliği’nin bir üyesi olsaydık, Kıbrıs bir bütün olsaydı; ‘limanlara dokundurtmayın, KIB-TEK’e dokundurtmayız, Telekomünikasyon Dairesi’ne dokundurtmayız devlet orada olacak’ diyebilecek miydiniz?”

“Girne Limanı’nda özelleştirme için son noktaya gelindi”

Limanların kamu-özel iş birliğinde işletilmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Arıklı, “Girne Limanı bir turizm limanı haline gelmelidir. Özelleştirme için son noktaya gelindi. Zannediyorum ki bu ay içerisinde özelleştirme ihalesine çıkabileceğiz.” açıklamasını yaptı.

Arıklı, Gazimağusa Limanı’nda Maliye Bakanı ile bir sıkıntı yaşadıklarını aktararak, “Liman işçileri şirketinin süresi 4 yıl önce bitmişti, habire uzatmalar ekleniyor. Ben limanın pis kuyularının çekimine para bulamazken, 5 kişi milyonlarca lira kazanıyorlar. Şimdi bir ihale yapılıyor zannediyorum ki bu hafta biter.” ifadelerini kullandı.

(KIBRIS- https://kibrisgazetesi.com/arikli-kamu-ozel-is-birligi-icin-ihaleye-cikiyoruz/)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu