BelediyelerKıbrısManşet

Beyarmudu Belediyesi’nden Hayvan Yetiştiricilerine Mavi Dil Hastalığı Uyarısı

Beyarmudu Belediyesi, Culicoides cinsi sinekler aracılığıyla geviş getiren hayvanlara bulaşan ve özellikle koyunları etkileyen Mavi Dil Hastalığı hakkında önemli bir duyuru yayınladı.

Belediye, hastalığın kontrol altına alınması için yapılması gereken önlemler ve tedbirleri halka bildirdi.

Beyarmudu Belediyesi’nden yapılan duyuru şöyle:

MAVİ DİL HASTALIĞI İLE MÜCADELE EDİLMESİ❗ 🐑
🔸Bilindiği üzere, Mavi Dil Hastalığı, Culicoides cinsi sinekler tarafından bulaştırılan ve geviş getiren hayvanlara özgü bir hastalıktır. Bütün geviş getiren hayvanlarda görülmekle beraber, bu hastalığa en duyarlı hayvanlar koyunlardır. Yetişkin koyunlarda ölüm oranı %30-70 olmasına rağmen, kuzularda %100’ e kadar yükselmekte ve hastalığa yakalanan gebe hayvanlarda da yavru atmalar meydana gelmektedir. Hastalık ılık ve sıcak mevsimlerde görülmekle beraber, ülkemizde en çok sonbaharda görülmektedir.
🔸Bulaşma enfekte hayvandan kan emen Culicodies cinsi sineklerin sağlıklı hayvanı ısırması ile olmakla birlikte hayvandan hayvana veya hayvandan insana bulaşmanın olduğunu gösteren herhangi bir veri yoktur. Enfekte hayvanın etinden ve sütünden de insanlara hastalık bulaması söz konusu değildir.
🔸 Hastalığı bulaştıran sinekler ise türlerine göre ağaç kovuğu, nehir kenarı, organik açıdan zengin toprak vb… çok farklı alanlarda üremekle beraber, mandıralarda nemli gübrede üremekte olması münasebetiyle hastalığın kontrolünde gübre yönetimi büyük önem taşımaktadır.
🔸 Hastalığın belirtileri ise yüksek ateşle başlayıp, baş ve boyun bölgesinde ödem , dudaklarda şişme , ağız, burun ve gözlerde önce berrak sonra irinli akıntı başlamaktadır. Daha sonra dilde mavi renk değişikliği ve şişme, ağızdan salya akıntısı, yutmada güçlük ve sonunda ise ölüm görülmektedir. Ayrıca gebe hayvanlarda yavru atmalarına sebep olmaktadır.
🔸 Hastalıktan korunma ve kontrol amacıyla mandıraların düzenli olarak temizlenmesi ve gerekli parazit (sinek, pire, kene vb..) ilaçlamaların yapılması önemlidir. İlaçlamaların hayvanlar ve mandıralar için ayrı ayrı yapılması, hayvanlar için kullanılan Veteriner İlaçlarının et ve sütteki kalıntı süreleri göz önünde bulundurulması gerekmktedir.
🔸Yukarıda belirtilenler ışığında hastalığı bulaştıran sineğin aktif olduğu ilkbahardan havaların soğumaya başladığı kış başlangıcına kadar, gübre yönetimi ile beraber , bu sineklerin erginlerine karşı alan ve yüzey spreylemesi ile ilaçlamaların yapılması gerekmektedir. En başarılı sonuçlar için ise mandıra temizliği ve ilaçlamaların yıl boyunca düzenli yapılması gerekmektedir.
🔸 Ayrıca Mavi Dil Hastalığı’nın klinik belirtileri en çok koyunlarda görülmekle beraber, sığırlar da belirti vermeden hastalığı taşıyabilmektedir. Bu nedenle mandıra temizliği ve ilaçlamalar, koyun , keçi ve sığır mandıralarının tamamında düzenli olarak yapılması gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu