Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Çetereisi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, üreticinin ve üretimin getirldiği son noktaya dikkat çekti.
Çiğ süt fiyatının son altı ayda sabit kalmasına rağmen üretim maliyetlerinin hızla arttığına dikkat çeken Çetereisi, üreticinin de tüketicinin de bu süreçte mağdur olduğunu dile getirdi.
etereisi, yaşanan bu dengesizliğin ve üreticinin zor duruma düşmesinin sorumlusunun Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı olduğunu ifade ederek, Bakan’a yönelik eleştiride bulundu ve “Mutlu musun?” diye sordu.
Çetereisi’nin açıklaması şöyle:
ÜRETİCİ VE ÜRETİMİN GETİRİLDİĞİ SON NOKTA. SORUMLUSU KİM? 1yıl önce 1 ton çiğ süt 1 askari ücret + 500 tl idi ve halk uht sütü 30 tl ye içebiliyordu, şu an 2 ton süt 1 askari ücret ve halk uht sütü 50 tlye içebiliyor ( çiğ süt fiyatı stabil olmasına rağmen 18 tl son 6 ayda çiğsüt fiyatı aynı). Son 1 yılda ucuzlayan tek şey canlı hayvan fiyatı, 5 ay önce protokol imzalandı ki yurt dışından ithal et gelmemesi için ki hayvancının sonu olmasın diye, canlı hayvan 250 tl kasap satış fiyatı 550 tl diye, ne oldu ithal et getirildi sonuç: canlı hayvan fiyatı ülkede son 6 ayda ucuzlayan tek şey oldu, 230 tl olmasına rağmen halka satış istikrarsız bir şekilde arttı. ÜRETİMİN tüm girdileri asgari ücrete oranla artıyor ve biz bir batak sarmalının içinde çırpınıyorken yani üreten batarken tüketici halk da kazıklanıyor ve hedef olarak da üretici gösteriliyor. Sorumlu “bakan” mutlu musun?