Kıbrıs

Erhürman: ”Ülkede çok ciddi bir otorite boşluğu var”

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman 62’nci madde tahtında yaptığı “Hayvancıların eylemi ve yabancılara mülk satışı” başlıklı konuşmasında, hayvan üreticilerinin eylemine değindi. 

Erhürman, eylemin ne amaçla yapıldığını soranlar olduğunu, bunun “eylemcilerin kendini anlatıp anlatamamasından” çok “hükümet edenlerin kendini anlatıp anlatamamasıyla” ilgili bir konu olduğunu dile getirdi.

“Ülkede çok ciddi bir otorite boşluğu olduğunu” savunan Erhürman, bunu “otoriterleşerek” çözebileceğini zannetmenin yanlış olduğunu söyledi.

Otoritenin bilgi ve veriyle muhatapları ikna etmek, inandırıcılık sağlamakla ilişkili olduğunu söyleyen Erhürman, hükümeti eleştirdi.

Etin nereden geleceği ve miktarı konusunda başbakanın açıklamalarıyla ilgili bakanın açıklamaları arasında fark olduğunu söyleyen Erhürman, hayvan üreticileriyle görüşmemesinden dolayı Başbakana eleştirilerde bulundu.

Kendi dönemlerinde yaşanan eylemlere gösterdikleri yaklaşımları örnek gösteren Erhürman, “Hayvancıyla birebir aynı noktada durduğumuz yok ama biz hayvancıyla da, kasapla da, lokantacıyla da diyalog kuran bir noktadayız” dedi.

Donmuş et ithali hiç yokken de ülkede fiilen legal olmayan bir ithalat olduğunu anlatan Erhürman Güney’den getirilen ete işaret etti.

“Bizim hayvan varlığımız, bilinmeyen nüfus sayısına yetmiyor” diyen Erhürman, et fiyatlarının yukarıya çıkmasının da bundan kaynaklandığını kaydetti. Bu konunun kısa ve orta vadeli planlarla ele alınmasının önemine işaret eden Erhürman, diyalog kapısını kapatmamanın önemine işaret etti.

Hala etin nereden geleceğinin kesinleşmediğini söyleyen Erhürman, CTP olarak et ithaline karşı oldukları yönünde bir açıklamaları olmadığını kaydetti. Erhürman, bu kararın diyalog ve planlar sonucu alınması gereğine işaret etti.

“Şu ana kadar 20 ton sipariş verildi” denmesinin nedeninin, bundan sonra siparişe devam edilecek olmasıyla ilgili olup olmadığını soran Erhürman, konu hakkında yapılan birbirinden farklı açıklamaların ise ciddiyetsizlik olarak tanımladı.

Konu hakkında ortada bir planın olmadığını söyleyen Erhürman, ilgili bakanı açıklama yapmaya çağırdı.

İthal canlı ya da karkas hayvan ithal edilmesi konusunda diyalog kurulması gerektiğini kaydeden Erhürman, katıldıkları dünkü eylemde başbakanı arayıp, eylemcilerle görüşmeye çağırdıklarını ancak başbakan eylemcileri Meclis’e çağırırken, hayvancıların da başbakanı eylem alanına çağırdığını anlattı. Erhürman kendisinin yapılacak toplantıya katılma gibi bir talebi de olmadığını belirtti.

Erhürman, Başbakan Üstel’in neden hayvancıyla görüşmediğini sordu. Erhürman, Başbakanlığın kapısına geldiyse, eylemcilerle görüşmek gerektiğini söyledi.

Kendisinin daha önce kürsüden, “et alımı Güney’e kaydı, nasıl olur da Güney’de et daha ucuz olur?” diye sorduğunu hatırlatan Erhürman, “otoriterleşen” bir yapının da karşısında olduklarını kaydetti.

Konuşmasında yabancılara mülk satışı meselesine de değinen Erhürman, konuyla ilgili 21 Mayıs 2024’te yürürlüğe giren yasa çalışmasına değindi.

Yasanın yürürlüğe girdiği gün Bakanlar Kurulu kararıyla yasanın hilafına izin verildiğini belirten Erhürman, bu kararın da 22 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini kaydetti.

İmar Planı bulunan Gazimağusa’da imara açık alan oranının yüzde 12 olduğuna işaret eden Erhürman, “arazinin yüzde 7’sini yabancılara satabilirsiniz” kararıyla, o ilçenin neredeyse yarısını yabancılara satılması anlamına geldiğini vurguladı. Erhürman, bunun bölgedeki nüfus yapısını ne hale getireceğini de asla bilinemeyeceğini aktardı.

Tufan Erhürman Türkiye’de yapılan “Satılık KKTC arazileri” reklamlarıyla ilgili açıklama da istedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu