KıbrısManşet

Hayvancılardan Hükümete Acil Adım Çağrısı: Üreticinin Alın Terine Sahip Çıkın!

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na yönelik sert bir açıklama yaptı. Birlik, tarım ve hayvancılık sektöründeki sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle ithal et konusundaki yanlış politikaların sektörü olumsuz etkilediği belirtildi.

Birlik, bakanlığı acil adımlar atmaya davet ederek, “Mesele üretime sahip çıkmak ve binlerce üreticinin alın terinin birkaç kişi tarafından sömürülmesine engel olmaktır. Pazar tıkanmış üretici çare aramaktadır.” dedi.

Tarım Bakanlığı’nın bu sorunları görmezden gelmemesi gerektiği belirtilirken, ithal et konusunda geçmişte yapılan yanlışların tekrarlanmaması gerektiği ifade edildi.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nden yapılan açıklama şöyle:

DEFALARCA SÖYLEDİK VE YAZDIK
YİNE YAZIP YİNE UYARIYORUZ
VE YAPILMASI GEREKENLERİ TARIM BAKANLIĞINA YAZILI GÖNDERİYORUZ…
BELKİ BU DEFA GEREKENİ YAPARSINIZ
TARIM VE DOĞAL KAYNAKLAR BAKANLIĞINA;
Üreticinin her dönemde ciddi ölçüde sorunları olmasına rağmen bu sorunlar tarımı yönetenler ve Hükümet tarafından mutlaka çözüm bulmak zorundadır.
Maalesef gerek eylem döneminde, gerek daha sonraki süreçte ithal et konusunda defalarca uyarmamıza rağmen hükümet ve tarım bakanlığı yaklaşık olarak 65 ton ithal kuzu etini ülkeye getirmiştir. Ne olumsuzluk olduysa o dönemden sonra olmaya başlamış kasabın ve aracının eli güçlenmiş, üreticiyi nasıl terbiye ederiz moduna girilmiştir. Temmuz ayından bu yana üretici elindeki hayvanlarını satamıyor diye isyan etsede Hükümet ve Tarım Bakanlığı bu soruna çözüm bulmayı bırakın, canlı hayvan fiyatlarının düşmesine de seyirci kalmışlardır.
Şu anda Küçükbaş hayvancı kuzusunu ve oğlağını, Büyükbaş hayvancı ise inek ve danasını satmakta çok zorluk çekmekte ve hatta satamamaktadır.
Yaklaşık 75 gündür üretici sömürülmekte ama devlet yüksek fiyatlara satılan et fiyatlarına seyirci kalmaktadır. Bu mağduriyete daha ne kadar seyirci kalacaksınız? Bu mağduriyetlere daha ne kadar kaçamak cevaplar vererek köylerde hayvancının diz çökmesine sebep olacaksınız? Bugün hayvanını satamayan hayvancı nasıl çocuğunu okula yazdıracak, nasıl yem alacak, nasıl masraflarını karşılayacak?
İşte bu sıkıntılarını çözme döneminde üreticinin yanında bulunmazsak, o zaman hayvancı da yok pahasına hayvanlarını kasaba teslim eder ve birileri daha fazla rant sağlayarak üreticiyi terbiye etmeye devam eder.
Yapılması gerekenleri hızlı bir şekilde yapmak zorundasınız. Tarım Bakanlığı ne için vardır? Sizin göreviniz bu gibi olaylara müdahale ederek üreticinin daha fazla mağdur olmamasını sağlamanız gerekir. Bizim düşüncemiz Devlet Üretme çiftliğini kullanarak daha önce ortaya koymuş olduğunuz fiyat çerçevesinde ( Kuzu 250 tl/ Oğlak 240 tl ) 3500 – 4000 adet arası minimum kuzu ve oğlak Hükümet tarafından Üreticiden alınarak D.Ü.Ç’leride yıl sonu piyasaya sürülmek üzere bakımı sağlansın. Üreticinin elindeki kuzuya bakacak gücü kalmamıştır. Bunu yaparak ayrıca fiyat dengesi de kurulmuş olacaktır. Kasap en azından bu fiyat altında Üreticiye fiyat teklifinde bulunamayacaktır. Mesele üretime sahip çıkmaktır. Mesele binlerce üreticinin alın terinin birkaç kişi tarafından daha fazla sömürülmesine engel olmaktır. Şu anda Pazar tıkanmış üretici çare aramaktadır.
Hayvancılar Birliğinin derdi dün olduğu gibi bugünde sektör daha fazla sıkıntıya girmeden sizleri uyarmak ve üretimin devamlılığını sağlamaktır. Ümit ederiz ki tarımın içinden gelen bir kişi olarak bu konuya hızlı bir şekilde çözerek gerekli mali yapıyı oluşturursunuz. Ümit ederiz ki defalarca ithal et konusunda Haziran – Temmuz tehlikeli dönemdir getirmeyin dememize rağmen getirdiniz. Bu yanlışı bir daha tekrarlamasınız diye düşünüyoruz…

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu