KıbrısManşet

Kıbrıs Türk Eczacılarından “İlaç Takip Sistemi” Müjdesi

Eczacılar Birliği Başkanı Öksüz, KIBRIS TV canlı yayınında sağlık sisteminde çok önemli bir eksiklik olan ‘İlaç Takip Sistemi’nin 6 ay içerisinde hayata geçirileceğini müjdeledi.

Kıbrıs Gazetesi Taha Can GÜRLEK’in haberine göre ;Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, İlaç Takip Sistemi’nin (İTS) yakında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) hayata geçeceğini duyurdu. Öksüz, sistemin devreye girmesiyle ilaçların güvenliğinin ve takibinin sağlanacağını belirtti.

Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, KIBRIS TV ekranlarında Elif Şen Çatal’ın sunduğu ‘Nerede kalmıştık?’ programına konuk oldu, merakla beklenen İlaç Takip Sistemi hakkında bilgiler paylaştı.

Öksüz, “Biz, Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği yönetimine 2019 yılının Eylül ayında geldik. Bu sene beşinci yılımız ve üçüncü dönemimiz. 2019’dan 2023’ün Aralık ayına kadar 22 kez basında İlaç Takip Sistemi’nin önemini ve ivedilikle hayata geçmesi gerektiğini anlattık.” dedi.

“İlaç Takip Sistemi, 6 ay içerisinde hayata geçecek”

Öksüz, İlaç Takip Sistemi’nin Türkiye’deki TÜRKSAT’a bağlı Fonet firması tarafından kurulduğunu ve yazılımının tamamlandığını açıkladı. “Üç hafta önce yetkililerle görüştüm. Yazılım tamamlandı ve kurulum için yetkili firmadan haber bekliyorlar. İlaç Takip Sistemi’nin 6 ay içerisinde hayata geçmesi bekleniyor.” dedi.

“İlaçlar ve reçeteler kayıt altına alınacak”

Öksüz, İTS’nin işleyişini detaylandırarak, ülkeye gelen ilacın gümrük kapılarından itibaren kayıt altına alınacağını ve takip edileceğini belirtti. İTS sayesinde bilinçli bir şekilde hasta profillerinin de ortaya çıkarılacağına değinen Öksüz, varsayımlar üzerinden hareket etmenin son bulacağını ifade ederek,  sözlerine şöyle devam etti:

“İlaç, yurtdışından KKTC gümrük kapısına geliyor. KKTC gümrüğüne gelen ilaçlar, x ecza deposu tarafından Türkiye’den sipariş ediliyor. İlaçlar ülkeye girmeden, hangi firmanın kaç adet, hangi ürünü getirdiği ve ne kadar ödediği gibi bilgiler devletimizin sistemine online olarak işlenecek. İlaçlar gümrükten çıktıktan sonra hangi depoya girdiği, depodaki stok durumu ve hangi eczanelere ne zaman gönderildiği kaydedilecek. Eczacılar, hangi doktor reçetesi ile hangi hastaya ilacı ne zaman ve ne kadar verdiğini sistemde kayıt altına alacak ve bu şekilde bilinçli bir şekilde hasta profilinin ortaya çıkmasını hedefliyoruz.”

“Tarihi geçmiş ilaçlar konusu kapanacak”

İTS’nin kaçak ilaçlar ve tarihi geçmiş ilaçlar gibi sorunların önüne geçeceğini vurgulayan Öksüz, “Geçtiğimiz yıllarda tarihi geçmiş ilaçlar imha edilmişti ve bu durum, İlaç Takip Sistemi’nin olmamasından kaynaklanıyordu. Depolardaki ilaçların son kullanma tarihleri manuel olarak kontrol ediliyordu ve bu nedenle hatalar yapılıyordu. İTS ile her şey kayıt altına alınarak bu tür sorunların önüne geçilecek.” dedi.

“Yeşil reçeteli ilaçların suiistimal edilmesinin önüne geçilecek”

Öksüz, Türkiye’deki sağlık altyapısının incelenmesinin ve hasta profilinin bilinçli bir şekilde ortaya konmasının önemine değindi.

İlaçların fazla kullanımı durumunda zehir etkisi yaratacağını ve ivedilikle kontrol altına alınması gereken maddeler olduğunu ifade eden Öksüz, İlaç Takip Sistemi’nin KKTC’de devreye girmesiyle ilaç güvenliğinde önemli bir adım atılacağını söyledi. Eczacılar Birliği, bu süreçte toplumun bilinçlenmesi ve sistemin etkin bir şekilde kullanılması için çalışmalarını sürdürecek diyen Öksüz, sözlerini şöyle noktaladı:

“İlaç bir zehirdir ve dozun üstünde kullanıldığında zararlı hale gelir. Bu nedenle, ilaçların kontrol mekanizması olan İlaç Takip Sistemi büyük önem taşır. Yeşil reçeteli ilaçların suiistimal edilmesi de İTS ile tamamen son bulacak. Şeffaf bir takip sistemi ile meslektaşlarımız arasında suiistimal edenler ortaya çıkacak.”

Kıbrıs Gazetesi Taha Can GÜRLEK

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu