BelediyelerKıbrısManşet

Kırok: Vatandaşımızın sağlığını korumak zorundayız

Çatalköy-Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok, Teknecik Elektrik Santrali’nden çıkan kara dumanı eleştirdi, vatandaşın sağlığı için bunun önüne geçilmesinin önemine işaret etti.

Çatalköy-Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok, KIBRIS TV’de Eda Alisinanoğlu’nun sorularını yanıtladı. Kırok, çevre kirliliği ve halk sağlığı konularına dikkat çekti. “Çevre kirliliği, Teknecik Elektrik Santrali’nden çıkan kara duman, zehirlenen insanlar ve doğada yaşanan tahribat büyük sorunlar yaratıyor.” diyen Kırok, “Bölgemizde artan kanser vakalarının sebeplerini sorgulamamız gerekiyor. Çatalköy, Esentepe, Karaağaç, Bahçeli, Arapköy ve Alagadi gibi bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın sağlığı için bu soruları sormak zorundayız. Bu benim görevim ve kimsenin bunu sorgulamamıza engel olma hakkı yok.” dedi. Ayrıca, bu sorunun sadece bölgeyi değil, tüm Akdeniz’i ilgilendirecek boyuta geldiğini vurguladı.

 “Elektrik kesilmesi hayati tehlike yaratıyor”

Elektrik kesintilerinin yarattığı sorunlara da değinen Kırok, “Elektrik kesildiğinde sosyal medyada veryansın ediliyor. Vatandaş haklı, bu sıcakta elektriksiz kalmak zor. Solunum cihazlarına bağlı hastalarımız var ve elektrik kesilmesi hayati tehlike yaratıyor. Her gün bu korkuyla yaşanır mı? Hiç kimsenin, hiç kimseye bu eziyeti çektirme hakkı yoktur.” dedi.

Kırok, kalıcı çözümler bulunması gerektiğini vurgularken, “Yakıt kalitesini artırmak ve filtreleri değiştirmek gibi kısa vadeli çözümler üretmeliyiz. Bunlar halk sağlığını tehlikeye sokuyorsa, bu tesislerin faaliyetlerini durdurmak zorundayız. Lambamız yanıyorsa her şey tamam zihniyetiyle çok daha kötü günler bizi bekliyor.” diye ekledi.

“Her kulübe 70 bin TL nakit yardım yapılıyor”

Belediyenin faaliyetleri hakkında da bilgiler veren Kırok, 2024 yılı itibarıyla her kulübe 70 bin TL nakit yardım yapıldığını belirtti. Başkan Kırok, Çatalköy’de mevcut çim sahanın zemininin değiştirildiğini ve Esentepe’de ikinci bir çim saha yapıldığını söyledi. “Bölge halkı ve iş adamlarıyla koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Gelecek dönemde daha ciddi projelere imza atacağımıza inanıyorum. Her konuya el atmak istiyoruz ve kulüplerle ilgili maddi yardımlarımız sürüyor.” dedi.

Kırok, spor tesislerinin iyileştirilmesi ve yeni sahaların yapılmasıyla gençlerin spora teşvik edileceğini belirtti. “Bölgedeki gençlerimizin spor yapabileceği alanları genişletmek ve onlara daha iyi imkanlar sunmak için çalışıyoruz.” diye ekledi.

“Belediyede ciddi teknolojik gelişmelere imza attık”

Belediyeye su parası ödeme sisteminin olmadığı dönemlerden bugün 6 farklı noktadan ödeme yapılabildiğine dikkat çeken Kırok, teknolojik alanda büyük değişimler yaşandığını belirtti. “Cep telefonunuzdan QR koduyla su faturanızı ödeyebilirsiniz. Belediyemiz maddi olanakları doğru kullanarak, halktan topladığımız vergilerin hesabını veriyor ve bunu her 6 ayda bir halka açık bir şekilde yayınlıyoruz.” dedi.

Esentepe halen su sorunu yaşıyor

Son olarak, Çatalköy’de su kuyusu çalışmalarının tamamlandığını belirten Kırok, mevcut kuyuların derin olmadığını ve bakım yapılmadığı için kuruduğunu belirtti. Sorumlu oldukları bölgede su taşıma işlemleri ile vatandaşa su hizmeti sağladıklarını ifade eden Kırok, bugün Esentepe bölgesinde halen su sorunun varlığına dikkat çekti. Su kuyusu kazımı ile ilgili ciddi eleştirilere maruz kaldıklarını ifade eden Kırok, şunları kaydetti:

“Çatalköy’de su kuyusu çalışmalarımızı bitirdik. Bazı bölgelerimize Türkiye Cumhuriyeti’nden su gelmiyordu ve 2016 yılında su gelmeye başladıktan sonra hiçbir kuyuya bakım yapılmadığı için tüm kuyular kurudu. Zaten mevcut dönemlerde kazılan kuyular çok derin değildi. Bu insanlara hiçbir şekilde su gitmiyordu ve biz taşıma yöntemiyle bu insanlara su taşımaya çalışıyorduk. Bugün Esentepe halen su sorunu yaşıyor. Bana “Kazılan kuyu doğru muydu, yanlış mıydı?” gibi yaklaşımlarda bulunuyorlar ama biz şu an bu tartışmaları yapabilecek lükse sahip değiliz. Gelen su depolara yeterince gelmiyordu ve suyun tekrardan gelmesi 24 saati bulduğu için çözüm üretmek zorundaydık. Böyle bir lüksümüz olmadığı için ocak ayından itibaren kuyu çalışmalarına başladık ve 30 Mayıs itibarıyla su kuyusu için kazılar başladı. 1,5 ay sonunda da kuyuyu tamamen bitirdik. Bölge halkının da bu suyu kullanarak refaha erişmesi gerekiyordu ve bunu sağladık.”

(KIBRIS)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu