KıbrısManşetRÖPORTAJLAR

Sadıkoğlu: “Nüfusun artması eğitim ve sağlık alanlarında sorunlar oluşturdu”

MEYDAN KIBRIS ÖZEL HABER-Deniz Gürgöze

İskele Bölgesindeki yabancı nüfusun artışıyla birlikte eğitim ve sağlık alanlarında zorluklar yaşandığını dile getiren İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, okullarda öğrenci sayılarının artış gösterdiğine değinerek, bölgede hastane olmamasından kaynaklı sağlık hizmetlerinde de yetersizlikler yaşandığını belirtti.

Başkan Hasan Sadıkoğlu Gazeteci Deniz Gürgöze’nin sorularını yanıtladığı röportajında yeşil alan oranını %10’dan %30’a çıkarmayı hedeflediklerinden söz ederek, piknik alanları ve kamusal sosyal alanlar oluşturduklarını kaydetti.

Önümüzdeki dönemde tamamlanması planlanan projeleri de anlatan Başkan Sadıkoğlu, özellikle Mersinlik ve Kaplıca bölgelerinde yeşil alanların artırılacağını ve çarpık yapılaşma görüntüsü veren karavanların oradan kaldırılması için yasal mücadele başlatılacağını belirtti. İskele Halk Plajı gibi alanları çoğaltmayı hedeflediklerini belirten Sadıkoğlu, kuzey kıyılarında düzenlemeler yaptıklarını ve çevre belediyelerle ortak projeler planladıklarını açıkladı.

 “Doğal afetlere karşı oluşturduğumuz bir kriz masamız var”

Geçtiğimiz günlerde çok kötü bir fırtına oldu. Gördük ki bu ülkede bazı şeyler istenilen sistemde yapılmadı ve bu sefer de insanların malları zarar gördü. Öncelikle şunu sorayım. İskele doğal afete ne kadar hazır?

Doğal afetin zaten adı üzerinde, şiddetine bağlı olarak etkisi değişiyor. Ancak özellikle geçen gün yaşanan doğal afette çok büyük zararlar oluşmadı. Sadece köy yerlerinde birkaç ağılın damı uçtu, boş olan termosifonlarda ve kişisel eşyalarda hasar oluştu. Genelde yol kenarlarında bulunan reklam tabelaları devrildi ama bölgemizde ciddi bir mal kaybı olmadı. Genelde köy yerlerindeki ağıllar ve çevreleri etkilendi.

Bu gibi durumlarda Kaymakamlık, Sivil Savunma, İtfaiye ve Polis Müdürlüğü gibi birimlerin dahil olduğu bir kriz masamız var. Her zaman gücümüzün yettiği kadar ekipman ve personelimizle müdahale edebiliyoruz. Şahsen de arazide oluyoruz. Son yaşanan fırtınada belediyemize yeni bağlanan köylerde, özellikle Kantara ve Mersinlik yolundaki kaymalara müdahale ettik ve yolları açtık. Su baskınları gibi durumlarda da sivil savunmayla iş birliği içinde olduk ve çözümler ürettik.

“Nüfusun artması eğitim ve sağlık alanlarında sorunlar oluşturdu”

İskele turizm açısından çok önemli bir bölge ve bu bölgede günden güne yabancı nüfusun arttığını görüyoruz. Bölgede Türkçe bilmeyen birçok insan var, yabancı nüfusa yönelik nasıl bir politika geliştirdiniz?

Belediye olarak yabancı nüfusla iletişim kurabilmek için nitelikli personelimiz var. Ancak yabancı nüfusun artması bölgemizde eğitim ve sağlık gibi alanlarda sorunlar oluşturdu. Örneğin, ilkokullardaki öğrenci sayısı 500’lerden 800’lere çıktı. Türkçe bilmeyen öğrenciler nedeniyle öğretmenlerimiz zorlanıyor. Normalde 35-40 kişilik sınıf standartları 50’nin üzerine çıktı ve her sınıfta 15 civarında Türkçe bilmeyen öğrenci olabiliyor. Bu durum eğitimde ciddi bir yük oluşturdu. Yalnız eğitim değil, sağlık merkezlerimiz de yetersiz kalmaya başladı. Hastane ihtiyacımız defalarca dile getirildi, ancak Gazimağusa Devlet Hastanesi’nin yakınlığı gerekçe gösterilerek İskele’ye hastane yapılmadı. Pamuklu köyü için düşünülen büyük bir hastane projesi var ve bir an önce hayata geçirilmesini umut ediyoruz.

“Emlak fiyatlarının artışı genç nüfusun ev sahibi olmasını zorlaştırdı”

İskele’de emlak fiyatlarının artışı genç nüfusu nasıl etkiliyor? Gençlerin ev sahibi olması zorlaştı mı? Bu konuda bir çözüm planınız var mı?

Emlak fiyatlarının artışı genç nüfusun ev sahibi olmasını zorlaştırdı. Bu durum TOKİ modeli gibi projelerle çözülebilirdi. Ancak dövizdeki belirsizlik ve maliyetlerin yükselmesi belediyelerin bu tür projeleri hayata geçirmesini zorlaştırdı. Şu anda belediyeler personel maaşlarını ödeyip, sınırlı projeleri gerçekleştirebiliyor. Daha önce ayda yaklaşık 900 daire satışı oluyordu, bu da ev fiyatlarını yükseltmişti, ancak hükümetin yabancılara yönelik aldığı mal edinme kararlarıyla satışlar düştü, emlak fiyatları da bir miktar geriledi ama hâlâ gerçek değerlerine ulaşmış değil.

“İstişareler ile alt yapı sorunlarını çözmeyi planlıyoruz”

İskele bölgesinde altyapı sıkıntıları olduğuna dair haberler çıkıyor. Bu konuda gerçek durum nedir?

Altyapı sorunlarının farkındayız. Pandemi sonrası yapılaşma o kadar hızlı oldu ki tahminlerin ötesine geçti. Aylık 900 daire satışı oluyordu. Bu durum 1,5-2 yıl içinde gerçekleşti ve bu durum altyapıyı zorladı. Hükümetin aldığı bir kararla tapu devirlerinden elde edilen gelir kanalizasyon yapımında kullanılacaktı, ancak bu karar bir süre sonra durduruldu. Alınan bu kararın uygulamaya geçmemesi nedeniyle kanalizasyon projelerinde istediğimiz ilerlemeyi sağlayamadık. Müteahhitler Birliği ile yapacağımız istişarelerle altyapı sorunlarını çözmeyi planlıyoruz.

Pişmanlık duyduğunuz bir icraatınız oldu mu?

Büyük bir pişmanlığım olmadı. Ne yaptığımı ve ne bilip, bilmediğimi bilen bir kişiyim. Hiçbir yanlış karara imza atmadım. Projelerimizi belediye meclis üyelerimizle paylaşarak, onların görüş ve onaylarını alarak hayata geçiriyoruz.

“Yeşil alan oranını %30’a çıkarmayı amaçlıyoruz”

Yoğunlaşan inşaat sektörüne karşı yeşil alanları koruma adına ne yaptınız?

İmar Planı çalışmaları kapsamında yeşil alanların oranını artırmayı hedefliyoruz. Şu an %10 olan yeşil alan oranını %30’a çıkarmayı amaçlıyoruz. Piknik alanları ve halkın sosyalleşebileceği kamusal alanlar yarattık. Kıyı şeridinde yeni alanlar oluşturuyoruz ve rantı mümkün olduğunca engellemeye çalışıyoruz. Geçenlerde Kuzey Kıbrıs’ın Turizm Master Planı çalışmalarında da yeşil alanlar konusundaki hassasiyetimizi dile getirdik.

Hayvancılıkta ortaya çıkan mavi dil hastalığı ve ilaçlama çalışmaları konusunda durum nedir?

Mavi dil hastalığı gündeme gelir gelmez, Tarım Bakanlığı’ndan destek beklemeden İskele Merkez dahil olmak üzere 22 yerleşim yerindeki ağılları dört kez ilaçladık. Bu sorun hepimizin sorunu olduğu için kendi imkânlarımızla çözüm üretiyoruz.

“Yeşil ve sosyal alanlar oluşturmayı planlıyoruz”

Önümüzdeki dönem için projeleriniz var mı?

Öncelikli hedefimiz yarım kalan projelerimizi tamamlamaktır. Örneğin, Kapalı Pazar Yeri Projemiz var. Ayrıca geçmiş yıllardan kalan Gençlik Merkezi Projesi’ni yeniden ihaleye çıkacağız. Yeni bağlanan köylerimizde de ciddi yatırımlar yapıyoruz. Özellikle kuzey denizi tarafında bulunan Mersinlik ve Kaplıca bölgelerine de çok ciddi yatırımlarımız olacak. Özellikle karavan alanlarının olduğu yerlerde çarpık yapılaşma sorunu var. Şiddetle bu durumun karşısında olduğumuzu defa kez vurguladım. Oradaki karavanlar yasal olmadığı için belediyemiz oraya hizmet de vermiyor. Orada İskele Halk Plajındaki modelleme gibi bir proje ile halkın kullanabileceği yeşil ve sosyal alanlar oluşturmayı planlıyoruz. Burada Tatlısu bölgesindeki gibi Pine House veya bungalov ev modelleri üzerinde çalışıyoruz. Yani 2025 yılında Karavanların oradan çıkması için yasal mücadeleye başlayacağız.  Ayrıca, İskele’ye yakışır bir belediye binası yapmayı da planlıyoruz, ancak bu proje muhtemelen 2026 yılına kalacak. Kuzey denizine açılan alanlarda da düzenlemeler yapıyoruz. Ayrıca Karpaz ve Büyükkonuk gibi belediyelerle ortak projeler planlıyoruz. Hem halkın hem bölgenin kazanç sağlayacağı projeler üzerinde çalışıyoruz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu